enfi

Suomen krikettimaajoukkueelle ensimmäiset arvokotikisat – Keravalla ja Vantaalla pelataan ensi kesänä kaksi MM-karsintalohkoa

Kansainvälinen Krikettiliitto, ICC, on päättänyt, että kaksi kesän 2021 MM-karsintalohkoista (ICC Men’s T20 World Cup Sub-Regional Europe Qualifier) pelataan Suomessa. Keravan ja Vantaan kaupungit isännöivät tapahtumaa yhdessä. Kotiyleisön tukeen luottava Suomi tavoittelee paikkaa Euroopan alueellisessa MM-karsintafinaalissa. Vastaansa Suomi saa joukkueet Gibraltarilta, Guernseystä, Kreikasta, Luxemburgista, Saksasta, Ruotsista ja Unkarista. 

​Kriketin Twenty20-pelimuodon MM-lohkokarsintapelien isännöinti on äärimmäinen kunnia-asia. T20 tarkoittaa nopeasti suosituksi tulleen 20 syöttösarjan krikettipeliä. Se on yksi kolmesta ICC:n hyväksymistä virallisista pelimuodoista. Yksi T20-peli kestää noin kolme tuntia.

Krikettikisat alkavat heti juhannuksen jälkeen, Keravan ja Vantaan otteluja seuraa ensi kesänä miljoonia silmäpareja
Kerava ja Vantaa iloitsevat MM-lohkokarsintauutisesta. Kaupungit oli jo valittu isännöimään yhtä täksi kesäksi suunniteltua karsintalohkoa, mutta tämä peruttiin koronan vuoksi. ICC muutti kesän 2021 suunnitelmiaan siten, että Keravan ja Vantaan lisäksi alueellisia lohkokarsintoja pelataan vain Belgiassa. Euroopan finaalit pelataan Espanjassa lokakuussa. MM-kisat (ICC T20 World Cup) pelataan Australiassa vuonna 2022. Yhteensä 81 maata taistelee 15 finaalisarjapaikasta.

Suomi pelaa aluekarsintalohko B:ssä, joka pelataan 30.6.–5.7.2021. Aluekarsintalohko A pelataan 8.–13.7.2021, tiensä lohkoon ovat taistelleet Bulgaria, Kypros, Ranska, Israel, Italia, Malta, Norja ja Espanja.
Kansallinen krikettikenttä avattiin Keravalla vuonna 2011. Kriketin eri pelimuotojen kotimaisten liigapelien lisäksi Keravalla on pelattu useita maaotteluja. 

– Kerava on jo vuosia ollut maamme kriketin kehto, uusien ajatusten kärkikaupunki. Kaupunkimme krikettikenttä on Suomen ainoa juuri tälle lajille rakennettu pelipaikka ja meillä on ollut ilo olla aivan alusta saakka mukana lajin tuomisessa maahamme. On hienoa, että Kerava saa toimia isäntäkaupunkina lajin maailmanmestaruuskisojen karsinnoissa. Suomen joukkueelle tämä antaa vihdoin mahdollisuuden pelata kotikentällään, toivottavasti voittoisasti. Kilpailu ja kilpailijat ovat lämpimästi tervetulleita hyvän elämän kaupunkiimme, Keravan kaupunginjohtaja Kirsi Rontu toteaa.

Vantaan kriketin kansainväliset pelit mahdollistava syöttökaista valmistui vuonna 2018 kaupungin isännöidessä ensimmäistä kertaa SM-viikkoa. Seurojen ja maajoukkueen aktiivikäyttöön sittemmin jäänyt Vantaan kenttä on auttanut merkittävästi lisääntyvien pelivuorojen organisoimisessa.

– Toivotan kriketin MM-kisojen karsintalohkon pelaajat lämpimästi tervetulleeksi Vantaalle. Kriketin MM-kisojen karsintalohkojen isännöinnin saaminen Vantaalle on valtava kunnia paitsi suomalaiselle kriketille myös Vantaan kaupungille. Me haluamme nimenomaan olla monipuolisten tapahtumien kaupunki. Uskon, että tällaiset vähän harvinaisemmat lajit kiinnostavat muitakin kuin lajia aktiivisesti seuraavia, sanoo Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen.

Suomi on valmis haasteeseensa
– Suomen Olympiakomitea pitää tärkeänä, että Suomessa syntyy ja säilyy arvokilpailujen ja urheilun suurtapahtumien järjestelyosaamista. Suomessa järjestettävät kansainväliset arvokilpailut rikastuttavat suomalaista urheilukulttuuria, joten on erinomainen asia, että kansainvälisesti suuren lajin kriketin MM-karsintaturnaus järjestetään Suomessa, sanoo Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki.

– Suomalainen kriketti on kehittynyt huimin harppauksin viime vuosina, kiitos Keravan ja Vantaan lajipanostusten. Ensi kesän MM-karsintalohkot ovat merkittävä näytönpaikka Suomen krikettimaajoukkueelle, mutta myös meille liittona, sillä on poikkeuksellista, että yksi maa saa kaksi karsintalohkoa isännöitäväkseen. Suomen maine huippu-urheilutapahtumien järjestäjänä on tehnyt vaikutuksen kansainväliseen krikettiliittoon, iloitsee isännyyttä aktiivisesti ICC:ssä ajanut Krikettiliiton puheenjohtaja Andrew Armitage.

– Pelit striimataan ja näytetään ICC:n kautta maailmalle. Suomalaisille tarjotaan ensi kesänä kirjaimellisesti eturivin paikat laatukrikettiotteluihin, toteaa Armitage. 

Tässä linkki ICC:n juuri julkaistuun tiedotteeseen: https://www.icc-cricket.com/media-releases/1938307

Lisätietoja:
Andrew Armitage, puheenjohtaja, Suomen Krikettiliitto, puh. 050-323 7099
Maija Scamans, toiminnanjohtaja, Suomen Krikettiliitto, puh. 050-571 9578
Maija Hyötyläinen, viestintä, Suomen Krikettiliitto, puh. 050-572 9679